€6,66: het getal van het beest als financiële steunpilaar

Monsters slapen nooit is een uitgeverij zonder enig winstoogmerk. Dat betekent dat ik geen ene cent verdien aan mijn inspanningen. En dat ook schrijvers, illustratoren en bedenkers van boeken en andere producten die via Monsters slapen nooit uitgegeven worden, alleen voor de eeuwige roem gaan.

De winst die ik maak doneer ik voor 50% aan goede doelen (voor elke uitgave geldt een ander goed doel). De andere 50% gebruik ik als investering voor nieuwe en bestaande producten (bijvoorbeeld om proefdrukken en oplages van te bekostigen).

Nobel ik me daar niet perse bij. Wel heel blij dat ik op die manier twee dingen concreet kan doen:

 1. Originele, unieke cocreatieproducten bedenken, maken en uitgeven.
 2. Een steentje bijdragen aan het welzijn van onze maatschappij.

Maar... €6,66?

Een uitgeverij laten draaien op niets meer en niets minder dan goede bedoelingen, da's nog niet zo eenvoudig natuurlijk. Ik zal er altijd minstens een beetje op toe moeten leggen.

Dat neemt niet weg dat ik van meet af aan een symbolisch winstdeel wilde hanteren. Een meerprijs bovenop de productiekosten met een duidelijk, herkenbaar verhaal.

Monsters-gerelateerde getallen... Hmm...

Het getal van de duivel het beest

Een artikel op de website van Trouw leerde mij: '666' is volgens het laatste bijbelhoofdstuk van het Nieuwe Testament Openbaring 13 (vers 18) het getal van het beest, de belichaming van de antichrist. De bijbeltekst verhaalt daarbij over een beest met twee horens dat spreekt als een draak.

Interessanter is het echter dat het getal '666' ook binnen andere culturen en religies een rol speelt. Een rol die mijn keuze ná het lezen van dat artikel meteen zo klaar als een klontje maakte:

 • "In het Hebreeuws zijn letters ook cijfers. Als je die cijfers bij elkaar optelt heb je het getal van de naam. Het getal is slechts een controle op alle andere informatie over de antichrist..." Zoals:
 • "...Maitreya, een boeddhistische messias waarvan al jaren wordt voorspeld dat hij een keer op aarde komt en de verlichting bereikt. Zijn naam is in cijfers 40.10.400.200.10.1.5, samen is dat 666. Boeddhisten zien Maitreya overigens niet als kwade kracht."
 • "Satanisten die het beest vereren en de cijfers als heilig beschouwen, hebben volgens druïde Jurre Yntema van de Orde van Barden, Ovaten en Druïden, de uitleg over de 6 te letterlijk opgevat. 'De 6 is het cijfer van geliefden. Het draait erom het mannelijke en vrouwelijke in jezelf in balans te brengen. Als je dat letterlijk interpreteert en je houdt bijeenkomsten waar mannen en vrouwen copuleren om tot eenheid te komen, dan is dat 'bij de beesten af'.'"
 • "Ook die uitdrukking is niet willekeurig gekozen. Yntema: 'De tarotkaart met nummer 6 gaat erover dat mensen het vermogen hebben te oordelen over wat goed is en wat slecht. Als je de kaart verkeerd begrijpt, oordeel je zelf niet meer en kom je terecht in het beest. En beesten kunnen niet kiezen.'”
 • Ineke Strouken, van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur: "Het [getal 666] staat vaak voor de harmonie tussen twee tegenstellingen, zoals man en vrouw en hemel en aarde. In de vrijmetselarij staat het getal voor totaliteit.”
 • Wikipedia: "Anderen, bijvoorbeeld Hal Lindsey, menen dat de streepjescode het merkteken van het Beest verbergt, en vrezen dat de streepjescode ooit op mensen zal worden gezet, waardoor de regering al hun bewegingen kan traceren."

Hexakosioihexekontahexafobie

Gelukkig heb ik geen hexakosioihexekontahexafobie: angst voor het getal '666'. Ik zie het als een bijzonder bijgeloof en ben '666' sinds de start van de uitgeverij daarom meer als een 'getal van de monsters' gaan gebruiken.

Met als gevolg, kortom, dat de winst per product ook op dat getal gebaseerd is. Al is dat soms in afgeronde of gestaartdeelde vorm:

 • +€6,66 voor lekker dikke boeken.
 • +€0,666 voor post- en ansichtkaarten.
 • +€1,11, €2,22, €3,33 of €4,44 voor alles daar tussenin.
 • +€9,99 of, wie weet, +€66,66 voor producten die we nog moeten bedenken of gaan aanbieden in de toekomst.

Nou, nou weet je waarom!

Geschreven door Gideon Grim

Schrijver, romanticus, fantast en fotograaf. Bewogen door de verbeelding en het verborgene, gefascineerd door de wetenschap van waan (en omgekeerd). Alsmede mede-oprichter van Monsters slapen nooit.

Geef een reactie