Week 6: n-woorden schieten te kort, Archibald en sollicitatiemonsters

Voor iedereen die ons niet (actief) volgt op Facebook of Instagram: de 'social media'-activiteiten van uitgeverij Monsters slapen nooit, week 6 (4 feb. t/m 10 feb. 2019).

N-woorden schieten te kort

Taal en betekenis als monster. Eén n-woord dat doorgaans net zoveel onrust veroorzaakt als de zwartenpieten-discussie de afgelopen jaren. In dit grondige artikel van de NRC worden allerlei mensen met hun geheel eigen kijk aan het woord gelaten. Aanleiding? De vertaling van 'Fire next time' van James Baldwin, waarin gemiddeld één keer per bladzijde het woord 'negro' wordt gebruikt. Respecteer je wat de schrijver wil(de) zeggen? Of pas je de tekst aan om beter aan te sluiten op de moraal van vandaag?

Hoe vertaal je het n-woord? (NRC.nl)

Maffe monstertjes

Onze verwachtingen slapen zelden. Die monstertjes in je hoofd die verwachtingen voor je scheppen aan de hand van andermans leven. Die kijk-en-vergelijk-monstertjes zijn zelden behulpzaam. Soms vreten ze aan je zelfvertrouwen. Als jouw vrienden al dat huis hebben met die grote tuin, en jij niet. Of die droomjob, 3 jaar eerder dan jij. Die maffe monstertjes heb je niet nodig. Of je nu de Australian Open wint op 21-jarige leeftijd of leert tennissen op je 67e: alles gaat op jouw eigen tijd.

Week 6: n-woorden schieten te kort, Archibald en sollicitatiemonsters

Rivieren blokkeren

We zijn wat sceptisch.

Rivieren blokkeren zodat de zeespiegel niet meer stijgt (Facebook.com)

Kurt Cobain en 113

Mooi en interessant initiatief: een hommage aan Kurt Cobain, in samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie. Je moet er wel even toevallig voor in Limburg zijn, maar we zagen dat er rondom april in het hele land Kurt Cobain-gerelateerde evenementen georganiseerd worden (op 5 april is het 25 jaar geleden dat Kurt Cobain zich van het leven beroofde).

In honour of Kurt Cobain - Bringing back the legend of grunge (Facebook.com)

-ijsheid

Monsters slapen nooit voelt zich vredig.

Week 6: n-woorden schieten te kort, Archibald en sollicitatiemonsters

Jij bent een product?

Er zijn zoveel monsters die invloed op jou uitoefenen, aan jezelf werken is altijd een hele opgave. Zo nu en dan eens vanuit een heel ander perspectief naar jezelf kijken (wie jij bent, wie jij juist wel of niet wilt zijn, wat jou gelukkig maakt en hoe anderen jou zien), kan dan helpen je andere, nieuwe inzichten te verschaffen. Zeker als het om je carrière gaat.

"Here’s the problem: you don’t treat your career or yourself like a product. Instead, you treat yourself like a hobby or a side-project. And because of this, your portfolio, career, and job search lack a solid strategy."

Hoe verkoop jij jezelf?

The product of you: The most important product you’ll ever work on (Invisionapp.com)

Gastblog #1

Week 6: n-woorden schieten te kort, Archibald en sollicitatiemonsters

Tijd voor ons allereerste gastblog! Arjen Baars zal in de onregelmatig terugkerende rubriek 'Baars beschouwt' beschouwen en overpeinzen tot hij een ons weegt. Filosofische, politieke, maatschappelijke, sociale of wat dan ook voor vraagstukken, regelmatig zullen we een korte kijk in de kleurrijke bovenkamer van Arjen mogen nemen.

Baars beschouwt: het bewustzijn verklaard

Sollicitatiemonsters

Al heb je zelf je sollicitatiezaakjes nog zo op orde, minstens 50% heb je zelf niet in de hand. Minstens 50% van wat er zich tijdens een sollicitatiegesprek voordoet, is een mengelmoes van menselijke willekeur, geluk, verkeerde inschattingen en verwachtingen, en - aan de kant van nog teveel werkgevers - zelfoverschatting en scheve verwachtingen.

Kortom: ook sollicitatiemonsters slapen nooit.

Waar er boeken vol over zijn geschreven, kunnen we met kort berichtjes natuurlijk geen échte helpende carrièrehand bieden. Dat het structureel anders moet, is zeker. Daarom delen we naast de bijgevoegde 'clickbait' graag ook eens link die de kwestie écht vanuit het oogpunt van de werkgever belicht:

De slechtste manier om als werkgever nieuwe, goede werknemers te vinden? Een sollicitatiegesprek.

Ten slotte nog enkele sollicitatieboekentips, om van die 50% misschien wel 75% te kunnen maken:

Archibald!

Week 6: n-woorden schieten te kort, Archibald en sollicitatiemonsters

Hi, ik zal me even voorstellen! Ik ben Archibald. Ik ben een monstertje. Een Nooitslaper uit Waagwoud. En weet je wat? Ik slaap nooit. Of in ieder geval bijna nooit.

Ik kan alles zijn. Groot, klein, politiek, sociaal of gewoon in je hoofd.

Februari-kerstgroet

We kregen wel een érg gekke tip van Facebook, maar we zijn altijd wel in voor een beetje gekkigheid. Wie wil er een februari-kerstgroet? :D

Week 6: n-woorden schieten te kort, Archibald en sollicitatiemonsters

Marjolein van Heezik

Geschreven door Marjolein van Heezik

Geef een reactie