Monsters slapen nooit › Home

De slapende waterdraak

Dannes Wegman, Gideon GrimEerste deel in de 'Een bos vol rare beesten'-reeks

Vertel eens. Heb jij wel eens in zo’n bos vol groen gelopen, zonder winkels, huis of straat? En ben je toen bij een meer uitgekomen, met een woeste draak… die vrijwel altijd slaapt?

‘De slapende waterdraak’ is het eerste deel in de ‘Een bos vol rare beesten’-serie. Een unieke reeks van bijzonder rijmende, fantasieprikkelende (voor)leesboeken voor avontuurlijke kinderen van een jaar of 4 of ouder.

  • Gemiddelde levertijd: 1 tot 2 weken.
  • Verzendkosten voor één boek: €4,50.

16.95 (incl. btw)

Beschrijving

De inhoud?

"Niemand weet hoe je er komt of hoe het bos nou eigenlijk heet. Maar als je er toevallig wandelt, dan is er één ding dat ik weet: je ziet er vreemde, rare beesten; de één heel lief, de ander wreed. Daarvan weet ik vrijwel zeker dat je ze nooit meer echt vergeet." 

'Een bos vol rare beesten — Kinderboekjes anders dan de meesten' is een unieke reeks van bijzonder rijmende, fantasieprikkelende (voor)leesboeken voor avontuurlijke kinderen van een jaar of 4 of ouder.

'De slapende waterdraak' is het eerste, zeer kleurrijke deel in directe samenwerking met illustrator Dannes Wegman, waarin ook het eerste zeer kleurrijke 'rare beest' de hoofdrol speelt: een afschuwelijk gruwelijke onderwaterdraak... die eigenlijk altijd slaapt.

Het boekje van 20 x 20 cm biedt een spannend-grappig, nieuwsgierig makend wandeltochtje door een bos met een meer vol mysterie. Het voorgelezen of lezende kind is daarbij het uiteindelijke doelwit van een subtiele boodschap met een kinderlijke knipoog: als je iets tóch durft te doen, is het vaak helemaal niet zo eng als het van te voren wel leek.

Woord van de schrijver

"Mijn zoontje was net 3 jaar oud, toen we voor het eerst een weekje met hem gingen kamperen. Om elke middag een rustig moment voor mijn vrouw te creëren, besloot ik dat hij inmiddels oud genoeg was voor wat extra afleiding en avontuur.

Na zijn vaste middagslaapje nam ik hem daarom letterlijk mee 'op avontuur', terwijl we samen door het direct omringende bos struinden. Een dag of vier achter elkaar passeerden op die manier enkele doldwaze en spannende gebeurtenissen de revue. Iets met 'De grote vlieg' die ons steeds aanviel, pratende slakken en muizen, stokgooiende kabouters en de zoektocht naar De Oudste Dwerg.

Eenmaal weer thuis in Naarden aangekomen, hield ik het gezellige ritueel in stand en ben ik de twee jaar erna regelmatig 'op avontuur' geweest met hem. Eens in de zoveel weken liepen we daarbij naar de Muggenbult. 'Een uitkijkpost met weids uitzicht op het Naardermeer.'

Naast een trein rijdende reuzeslak, een lieve schildpad en metalen monsters, hadden we daar gek genoeg ook weer last van stokgooiende kabouters. Maar goed. Een terugkomend verhaaltje dat na verloop van tijd op die plek ontstond, draaide om een zekere... waterdraak.

In de verte staken twee takken een stukje uit het water die verdacht veel op een soort hoorntjes leken. "Ja, dát is nou de waterdraak die altijd slaapt..." vertelde ik dan en expres met veel te luide stem. "Maar, pas op! Pas op, hoor, dat je hem niet wakker maakt. Dan wordt hij echt heel boos en kwaad. En als de waterdraak je slaat, nou... dan is het altijd raak!"

Op den duur maakten ze zelfs zoveel indruk op de kleine man, dat hij uit zichzelf op geruime afstand zachtjes begon te fluisteren. Hoe kon ik vanaf dat moment als vader én schrijver anders dan te proberen er echt een boekje van je te maken?

Het was verder mijn enige LinkedIn-'Monsters slapen nooit'-socialmediapost ooit, die mijn wegen totaal toevallig met illustrator Dannes Wegman deden kruisen (en die van hem met 'De slapende waterdraak').

"Ik kom dit initiatief net tegen via LinkedIn. Ik ben illustrator en één van mijn grote dromen is toch wel om ooit samen met een goede schrijver een leuk boek te illustreren. [De opzet van 'Monsters slapen nooit'] geeft mensen de mogelijkheid elkaar te ontmoeten met creativiteit voorop. Erg leuk!" 

En de rest... is nu geschiedenis.

Was getekend,
G. C. Grim, nostalgische vader

Het goede doel?

Verreweg de meeste goede doelen die zich richten op identiteitsvorming bij jonge kinderen doen dat vanuit een katholiek, christelijk of confessioneel oogpunt. Als uitgeverij gelooft 'Monsters slapen nooit' heilig in alles en in niets en was het vinden van een passend goed doel dus nog best lastig.

Natuurlijk is er niets mis mee of ergs aan dat een bepaalde geloofsovertuiging ten grondslag ligt aan de drijfveren van een stichting of organisatie die zich nuttig maakt in de maatschappij. Maar juist op het gebied van identiteit wringt de gevoelsmatige schoen daar op zijn minst een beetje. Religie en de geheel vrije ontwikkeling van een persoonlijke identiteit zijn in ieder geval niet altijd de beste vriendjes van elkaar (geweest).

Stichting Tussenspel bleek één van de weinige ANBI's zonder religieuze humuslaag en pakte Gideon in met de boodschap een 'creatief rustpunt voor kinderen in de knel' te willen zijn:

Stichting Tussenspel is geboren uit projecten creatieve therapie voor kinderen in asielzoekerscentra. Germa de Jong heeft in samenwerking met andere creatief therapeuten jarenlang gepionierd met deze doelgroep. Dit heeft geleid tot een methodiek die kinderen in zeer moeilijke sociale omstandigheden helpt bij het hervinden van een eigen identiteit en zelfvertrouwen.

Amen.

Details?

Aantal pagina's: 40.
Aanbevolen voorleesleeftijd: 4+ jr.
Formaat: 20,0 x 20,0 cm.
Uitvoering: softcover.

Met bijdragen van?

Elke uitgave van Monsters slapen nooit komt uitsluitend tot stand in samenwerking met Gideon Grim. Dit kinderboekje is gemaakt in nauwe co-creatie met:

Illustrator

Dannes Wegman

Gideon Grim

Teksten, vormgeving en eindredactie.

Beoordelingen

Er zijn nog geen reacties.

Wees de eerste om “De slapende waterdraak” te beoordelen