De “sprookjes” van Grim, Gideon Grim

De "sprookjes" van Grim, Gideon Grim

© Monsters slapen nooit.

Ik zal er geen doekjes om winden. Volgens mij is ‘Animaaltjes’ ”...een zeer tot de verbeelding sprekende verzameling van grofweg 50 verdierde mensenverhaaltjes, voor volwassen kinderen van 11 tot vér in de 140.”

Voor Monsters slapen nooit is mijn debuut het tweede Monsters slapen nooit-boek ooit dat uitgegeven wordt en daarom alleen al zo een ontzettend belangrijk moment, dat mijde woorden en superlatieven eigenlijk een beetje tekort schieten.

’Animaaltjes’ bestellen ›

"Sprookjes"?

Dat zijn het niet echt. Nou ja, soms. Of: allemaal een tikkeltje. Elk afzonderlijk Animaaltje weet net een ander 'sprookjesaspect' te pakken. Vertaald naar een kort, bijzonder verhaaltje en toegespitst op een hedendaagse context, situatie of moraal.

Alle 50½ korte verhalen bij elkaar vertellen daardoor een overkoepelend, verbindend "sprookje": van de mens in een eeuwige strijd met zijn dierlijke ik. Een thematiek en een manier van kijken en schrijven die doorspekt is van monsters die nooit slapen. Ik quote mezelf even:

"Door verhalen te verbinden aan vermenselijkte dieren en verdierde mensen, wil ik laten zien dat het dierenrijk een prachtige metafoor is voor het mensenrijk, en andersom. Wil ik vieren, betreuren, tonen, weglachen, onder ogen komen, en vooral heel erg illustreren hoe interessant, onbenullig, fantastisch en veelomvattend onze al 200.000 jaar durende strijd is om onszelf te ontdoen van ons dierlijke ik."

De "sprookjes" van Grim, Gideon Grim
De "sprookjes" van Grim, Gideon Grim

© Omslag: Ruben de Bruijn. Onder: Sebastiaan Borghstijn.

Sprookjes-gone-wrong

Animaaltjes is daarmee een 212 pagina's tellend boekje dat zich op buitengewone wijze op het hellende vlak van sprookjes-gone-wrong, ‘short story fiction writing’, minifabels, magisch realisme, mysterie, poëzie, horror en door taalgrapjes gedreven vertelsels begeeft.

Geen automatische bestseller voor een miljoenenpubliek, maar een moderne en subtiele verhalenmozaïek die aanvoelt als een speels en stiekem gedeeld geheim. Of anders gezegd: een vrolijk-sarcastisch en karakteristiek beestenbundeltje dat bij sommigen direct een weg naar het hart zal vinden.

Speciale luxe-editie: 45 vrijwillige illustratoren

Om de tweede Monsters slapen nooit-uitgave extra te vieren, heb ik ervoor gekozen om een speciale luxe-editie uit te brengen. Met de gepassioneerde en vrijwillige(!) medewerking van maar liefst 45 illustratoren, heeft elk van de 50½ Animaaltjes een unieke en fraaie illustratie aangemeten gekregen. Al zeg ik het zelf: het boekje is daardoor een lust voor beide ogen geworden.

De "sprookjes" van Grim, Gideon Grim
De "sprookjes" van Grim, Gideon Grim

© Boven: Dimitri Laktionoff. Onder: Anna Damstra.

Mijn grote, grote dank gaat dan ook uit naar Amy Lamerigts, Anna Damstra, Anne Denissen, Anne Passchier, Anneke Koster, Antoine Rovers, Auke van Rossum, Ben van Brummelen, Carolien Westermann, Dimitri Laktionoff, Erica Borghstijn-Prinse, Femke Bakker, Fleur Baltussen, Francesco van der Zwaag, Frederike Stive, Gerson Janssen, Hacer Soeter, Hannah Botma, Jasmijn Evans, Josien Buiter, Kirsten Kampinga, Leen Christens, Leonie Dekker-van der Horst, Liza Verboon, Lotte van de Burgt, Margreet de Jong, Marieke Wijers, Marije van der Hulst, Marijke Koster, Marise Friederichs, Mia Barczuk (tevens verantwoordelijk voor alle taalcorrecties!), Paul Lakwijk, Pieternel Kok, Redmer Hoekstra, Rik Schlimbach, Robin Clarijs, Ruben de Bruijn (zijn illustratie is ook gebruikt voor de omslag van het boek), Sebastiaan Borghstijn, Silvie Buenen, Simone Hervij, Steven van Calcar, Tim Dickinson, Turi Braaksma én Willemijn van de Burgt.

Extra leuk feitje: onze kleine vriend Archibald heeft een belangrijke rol in ’Animaaltjes’. Zijn illustraties zijn verzorgd door Marina Popova en, ja ja, mijzelf.

De komende tijd zal ik iedere illustrator - en zijn of haar illustratie - stuk voor stuk in de schijnwerpers zetten op Facebook en Instagram!

Het goede doel: Stichting DierenLot

Elk boek of product dat door Monsters slapen nooit uitgegeven wordt, verbind ik aan een goed doel. Koop je 'Animaaltjes', dan steun je mij en de uitgeverij €6,66. Hiervan doneer ik de helft aan Stichting DierenLot. De andere helft gebruik ik puur om bestaande of nieuwe producten te financieren. Monsters slapen nooit is en blijft immers een uitgeverij zonder winstoogmerk.

G.C. Grim?

Wil je meer weten over mij? Hoi, ik ben Gideon. De bevlogen oprichter van Monsters slapen nooit. Je kunt hier iets meer over mij lezen.

En nu? Bestellen maar! Cadeau geven!

Zonder donaties en marges op boeken en producten kan Monsters slapen nooit niet bestaan. Bestellen maar dus! Of anders weet je vast wel iemand die je nodig weer eens moet verrassen ;) ...

Geschreven door De 'Monsters slapen nooit'-redactie

De 'Monsters slapen nooit'-redactie bestaat uit alle leden / vrijwilligers die blogs, berichten of artikelen schrijven.

Geef een reactie